Att ta hjälp av en dietist

· Hälsa, Mat
Author

dietist_230757883

En fullt frisk och normal person som äter från alla olika delar av matcirkeln och använder sig av tallriksmodellen får i sig allt de behöver och är på så sätt inte i direkt behov av någon form av experthjälp. Om man å andra sidan lider av någon sjukdom, håller på med bodybuilding, är en elitidrottare, inte äter en viss typ av produkt på grund av allergi, religiösa eller andra skäl, kan man dra nytta av kostråd från en dietist.

Det är viktigt att inte förväxla dietister med kostrådgivare. Kostrådgivare är något man kan bli efter upp till två veckors utbildning, ibland mycket mindre, och är en rätt så diffus titel. Dietist däremot är en yrkesskyddad titel, vilket betyder att vem som helst inte får gå omkring och kalla sig för det. Det är en person som genomgått en dietistutbildning och fått sin dietistexamen med antingen fil kand  eller fil mag. I Sverige finns det tre godkända utbildningar, i Göteborg, Uppsala och Umeå.

De flesta dietister arbetar inom landsting med att planera mat för personer med en rad olika omständigheter och arbetar främst med både behandling och förebyggande av sjukdomar med hjälp av nutrition, antingen för att minska behovet av medicinsk behandling eller helt enkelt komplettera den. Det är inte ovanligt att dietister gör hembesök då patienter kanske inte alltid har möjlighet att ta sig in till kliniker på grund av sin sjukdom.

En del dietister arbetar dock privat och går att kontakta vid eget bevåg. Detta betyder ju att man inte behöver en remiss från en läkare och på så sätt inte behöver väntetid, men istället kommer man ju behöva bekosta detta själv och ett besök kan gå på omkring 500 kronor per timme. Men det kan vara värt det om man känner att man är i mer eller mindre akut behov av hjälp i form av rådgivning.